Nyheter

Möllekullens verksamhet ht 2015

Hej och tack för hjälpen med denna grovplanering!

Denna termin har vi 9 barn på den ”lilla sidan” (det kommer två till inom dem närmsta månaderna) och 17 barn på den ”stora sidan”.

Barnens barndom är ju här och nu och vi vill ge barnen glada och trevliga dagar på vår förskola. Vi vill att barnens ska, när de blir stora, komma ihåg sina dagar på Möllekullen som mysiga dagar då de har haft det bra. En del av det vad vi vill uppnå, beskrivs i våra övergripande mål, och en del av det vad vi erbjuder, tas upp i läroplanen för förskolan, som vi arbetar efter.

Våra mål:

Vi vill erbjuda trygg och trivsam vistelse för våra barn.

Vi vill hjälpa barnen på deras väg att utvecklas till självständiga individer med positiv inställning till livet och respekt för alla människor, djur och natur.

Vår verksamhet skall vara rolig, utvecklande och lärorik.

Vi skall lära genom lek. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation, förmåga till symbolisk tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem.

God relation och samarbete med föräldrarna.

Denna termin tänker vi regelbundet jobba med följande:

 • Sjunga mycket, i mindre grupper och alla tillsammans
 • Läsa och lyssna på sagor, leka teater, låta fantasin leda oss till oändligheten
 • Leka med språket, prata och lyssna
 • Lära oss språk, matte och teknik utifrån natur och kultur
 • Gå till skogen och lära oss om naturen, leka ute och utmana våra förmågor och sinne
 • Gympa
 • Lära oss ännu mer om hur man ska vara mot varandra och ha trevliga dagar tillsammans
 • Skapa tillfälle för att känna samhörighet och glädje i att vara tillsammans
 • Pyssla och måla, skapa, bygga, lyssna, känna, testa och så mycket mer
 • Fira våra födelsedagar och andra helger som har betydelse i våra liv (När vi firar barnens födelsedagar är det Möllekullen som står för kalaset för att varje barn ska få lika bra förutsättningar)

Vi kommer att jobba i två stora grupper men även i mindre grupper för att nå men även utmana alla våra barn i deras lärande om omvärlden.

Vi kommer inte att strukturera veckan så att det alltid är gympa på torsdagar, t.ex., utan det kan vara en onsdag vi bedömer att gympan är det bästa valet för den dagen, och så kommer vi att göra med de flesta aktiviteterna, utifrån hur gruppen och dagen ser ut.

Däremot vill vi säga att det hade varit bra om de barnen som börjar skolan nästa höst, har med sig en t-shirt, en shorts och en handduk (inget mer), liggandes här, varje vecka. Handduken kommer vi ju att hänga upp på barnens platser, så kan ni bedöma hur ofta ni vill ta hem de sakerna och tvätta dem.

När vi väl pratar om det man ska ha här, kan vi berätta att ett ombyte i lådan till extrakläder hade varit bra att ha. Tränar man att sluta med blöjan är det bra om man lägger fler kalsonger eller trosor i samma låda. Kläder och skor efter väder och i rätta storlekar är ett måste.

Behöver barnet napp, snuttefilt, gosedjur eller liknande, är det bra att alltid ha det här på förskolan.

Ser vi att något saknas eller behöver bytas ut så självklart berättar vi om det, eller hänger en ”lapp” på barnets plats.

Innan vi räknar upp alla viktiga datum, vill vi påminna att en hel del av den viktiga informationen, som t.ex. våra policy, information om de kommande händelserna, dokumentation av verksamheten, kan ni finna på www.mollekullen.se

Information om och bilder från den aktuella veckans aktiviteter kan ni även hitta i hallen, på anslagstavlorna som finns rakt fram från entrén, och i fotoramen, vid dörren till ”lilla sidan”.

VIKTIGA DATUM:

30/9 FOTOGRAFERING/ De barn som har senare starttid eller är lediga den dagen är välkomna hit kl. 8:30 och alla lediga barn hämtas 11:00.

7/10 18:30 FÖRÄLDRAMÖTE

27/10 NALLEFEST för alla nallar och alla barnen 9:30-11:00 (om man är ledig är man välkommen till festen i alla fall, såklart)

30/10 HALLOWEENPARTY för ALLA barnen 9:30-11:00. Man ska vara utklädd till något läskigt, dock med måtta med tanke på de mindre barnen och deras verklighetsuppfattning.

20/11 TRIVSELKVÄLL

Personalgruppen blir bortbjuden av Styrelsen och vi ber alla som har sen hämtning att hämta barnen senast 17:00 just den dagen. Tack på förhand <3

11/12 LUCIAMORGON

Ni är välkomna hit kl. 7:00. Klä gärna ut barnen till Lucior, tärnor, pepparkaksfigurerna, stjärngossar, tomtar, men tänk på att ha varma overaller under, eftersom Luciafirandet, traditionellt, kommer att vara utomhus, där vi firar Midsommar.

Luciatåget går 7:15 och festen avslutas vid 8-tiden.

17/12 Julfest för alla barnen/ 9:30-12:00

8/1 2016 GROVPLANERING/ förskolan är stängd

 

ATT TÄNKA PÅ SOM FÖRÄLDER

En gång per år har vi:

 • Föräldramöte
 • Årsmöte
 • Fixardag
 • Stor utfärd
 • Personaldag samt två grovplaneringsdagar (en per varje termin) när det är stängt på förskolan.

Vi värnar om våra traditioner och firar högtider tillsammans med våra barn, men även föräldrarna är välkomna att ta del av vårt stora Lucia- och Julfirande och Midsommarfest.

Trots det att detta är ett föräldrakooperativ, behöver inte föräldrarna ta på sig mer ansvar för den dagliga verksamheten än vad man gör på en ”vanlig” förskola.

Men när det är fixardag eller andra projekt som går ut på att förbättra förskolans miljö och kräver föräldrarnas engagemang självklart väntar vi oss ”full beredskap”.

Se alltid till att ni får kontakt med personalen när ni lämnar eller hämtar ert/era barn. (När vi har sett varandra och lämnat barnet/barnen till varandra då har vi även lämnat ansvaret till varandra.)

Håll tiden. Är ni hindrade att hämta ert/era barn i tid, ring på 0735 79 87 66.

Meddela alltid om det är någon annan än förälder som hämtar barnet/barnen.

Vi ska kunna kontakta er vid behov. Byter ni telefonnummer, adress eller liknande kom ihåg att meddela oss.

Stäng alltid grindarna och porten efter er! Låt inte barnen att springa till grinden, hoppa upp och öppna själva, de kan inte avgöra när det är ok och när det inte är ok. Vi vill inte att de springer ut själva så fort de ser era bilar komma och det är inte förhandlingsbart.

Vi väntar oss att ni respekterar våra policy och regler.

Policy vid sjukdom

När bör barnen vara hemma och när kan de vara i förskolan?

Denna policy finns till för att underlätta vid dessa beslut.

Smittsamma sjukdomar är den vanligaste orsaken till att barn inte kan vara i förskolan.

Oftast gäller det alldagliga åkommor som förkylningar, kräkningar, diarréer, öroninflammationer och ögoninfektioner som går över på ganska kort tid.

Andra smittsamma sjukdomar tar man på större allvar för att de kan ge allvarligare konsekvenser.

BARNETS ALLMÄNTILLSTÅND

Barnets allmäntillstånd avgör när det kan återgå till förskolan efter en infektion.

Det är bra att tänka på att barnet ska må bra, inte bara må bättre, när det återgår till förskoleverksamheten. Med ett gott allmäntillstånd menas att barnet ska vara feberfritt (utan febernedsättande medicin i kroppen) och orka delta i förskolans normala aktiviteter, samt vistas utomhus.

Att låta barnet ha ett feberfritt dygn hemma, framförallt i samband med en längre feberperiod, är en bra tumregel.

Kräkningar/diarré/ Stanna hemma tills tillståndet är stabiliserat samt två ”friska” dagar.

Är en förälder hemma med ett sjukt barn erbjuder vi avlastningstid för syskonet/syskonen mellan 9:00 och 14:00 (inte om det handlar om en allvarligare smittosam sjukdom).

Om en förälder är sjuk kan barnet/barnen behålla sin schemalagda tid dock senast till kl. 16:00. Om man hade varit ledig den dagen erbjuder vi avlastningstid 9:00-14:00.

Allergipolicy

Vi vill erbjuda en bra arbetsmiljö till alla våra barn. När vi har barn med allergier eller andra speciella behov anpassar vi vår miljö till dem i den mån det går.

Alla hjälps åt och visar hänsyn. T.ex. Om vi har ett barn som är allergisk mot pälsdjur uppmanar vi alla som har djur hemma att se till att barnet/barnen har separata kläder och skor för vistelse på förskolan, att barnet/barnen har duschat och inte bär på starka spår av pälsdjur.

Självklart informerar vi er när det är aktuellt.

Policy som berör sociala medier

Vi dokumenterar vår verksamhet med många bilder från vår vardag. De flesta bilderna används till vårt eget bruk. En del bilder visas i hallen eller på föräldramöte. En del bilder laddas upp på vår hemsida (med föräldrarnas tillåtelse) www.mollekullen.se

Nu för tiden är det ju populärt att våra föräldrar tar bilder på verksamheten i alla offentliga sammanhang. Det får man gärna göra. Men det är även populärt att publicera de bilderna på facebook, instagram och andra sociala medier.

Vi vill påpeka att makten över bilderna har man förlorat när man har publicerat dem på internet.

Därför rekommenderar vi att ni pratar med varandra angående delning av bilder där det syns fler barn än de egna.

TACK FÖR TÅLAMODET FÖR DEN LÅNGA LÄSNINGEN.

HA EN MYCKET TREVLIG HÖSTTERMIN TILSAMMANS MED OSS!

 

 

 

 

 

0173

You may also like

Nyheter

Årsmöte

Föräldrakooperativet Möllekullen bjuder alla sina medlemmar till Årsmöte som kommer att äga rum ...
Nyheter

Förskollärare sökes

Föräldrakooperativet Möllekullen i Vittskövle söker en FÖRSKOLLÄRARE på heltid fr.o.m. mitten av april ...

More in Nyheter

Comments are closed.